House of Yarn

KnitPro

Er du en ivrig strikker, er det en stor sjanse for at du har pinner fra KnitPro i utstyrskisten. Men KnitPro er ikke bare proffe på å lage gode strikkepinner, selskapet har også et stort hjerte for sine ansatte, og et brennende engasjement for bedring av indiske kvinners kår og at barna i lokalsamfunnet får en grunnleggende utdannelse. House of Yarn er en av deres største kunder.

Siden fabrikkens start i 2006 har KnitPros strikkepinner blitt blant de mest populære og best kjente i hele verden. Dette er både på grunn av produktets svært gode kvalitet, men også for det store samfunnsengasjementet og den omsorgen bedriftens eiere viser for sine ansatte. KnitPro er et familiedrevet selskap i Jaipur, en vakker by i India.

Fabrikken har i dag 900 ansatte, og hele 400 av disse er kvinner, noe som er en usedvanlig høy andel i en indisk bedrift. KnitPros strikkepinner blitt blant de mest populære og best kjente i hele verden.

Regnbuefargede pinner

En av de første pinnetypene som ble lansert i 2009, var storfavoritten Symfonie Rainbow. De regnbuefargede pinnene er KnitPros flaggskip, og regnes i dag som verdens mest populære trepinner. På det tiden var det ingen andre høykvalitets trepinner å finne i Europa, og med sitt ikoniske design i flerfarget, laminert bjørk, slo de øyeblikkelig an hos strikkefolket. Bjørkevirket til flere av pinneseriene kommer fra Finland og Estland, og dette blir nøye og kjærlig bearbeidet av KnitPros erfarne snekkerstab, før nikkelfrie metallkomponenter limes på for hånd. I hvert trinn av produksjonen er det strenge prosedyrer for kvalitetskontroll som sikrer at eventuelle defekte pinner, kan identifiseres og sorteres bort.

Tar godt vare på de ansatte

“Vi tror at de små endringene vi kan bidra til, også påvirker den generelle holdningen til kvinner, og at det å styrke kvinner har en dypere effekt på utviklingen i samfunnet”, sier Jain. Dette speiler seg også i firmaets rekrutteringspolitikk. Hver eneste kvinne som kommer til fabrikken og søker jobb, blir nemlig ansatt. Og ikke nok med det; KnitPro gir alle sammen gratis transport til og fra jobb, slik at de ikke trenger å forholde seg til de farene man risikerer med offentlig transport i India. Denne omsorgen gjelder også for de mannlige ansatte som får hver sin sykkel når de begynner hos KnitPro. Slik kan de komme seg på jobb, uansett hvor avsidesliggende de bor. På fabrikken er det også etablert gratis barnehage og et medisinsk senter. Alt for å gjøre livet enklere og bedre for personalet.

Startet landsbyskole

KnitPro har i 20 år finansiert en landsbyskole. “Utdanning er fundamentalt både for barna og for å kunne endre et fattig lokalsamfunn», sier Jain. Skolen åpnet med kun 10 elever. I dag er antallet vokst til mer enn 900 elever i alderen 3 til 17 år, og gledelig nok så er det også mange jenter. «I India må jenter ofte avslutte utdannelsen når de fyller 13. Vi har derfor jobbet hardt for å overbevise foreldrene i lokalsamfunnet om å la døtrene bli på skolen til de er 17.

“Utdanning er fundamentalt både for barna og for å kunne endre et fattig lokalsamfunn»